Positionering en opdracht
Het Adviescollege ICT-toetsing is een onafhankelijk college, ingesteld bij wet op afstand van de ministeries, zelfstandige bestuursorganen, de politie en de Raad voor de rechtspraak. Door de onafhankelijkheid van het Adviescollege en zijn afstand tot de Rijksoverheid wordt belangenverstrengeling, en de schijn daarvan, voorkomen en kan het Adviescollege zijn taak zonder ongewenste beïnvloeding vervullen.
Opdracht
Het Adviescollege geeft adviezen over de doeltreffendheid en doelmatigheid van de inrichting en toepassing van een informatiesysteem ter uitvoering van beleid en regelgeving binnen de Rijksoverheid. En over de risico’s en slaagkans van (voorgenomen) ICT-projecten. Ministeries zijn gehouden om alle voorgenomen projecten met een ICT-component van meer dan vijf miljoen euro bij het Adviescollege aan te melden. Daarnaast adviseert het Adviescollege over de doeltreffendheid en doelmatigheid van het onderhoud en beheer van informatiesystemen.
Rechtstreeks advies
Het Adviescollege biedt adviezen rechtstreeks aan de verantwoordelijke bewindspersoon of de Eerste of Tweede Kamer aan. Ook biedt de wet de mogelijkheid om via een naschrift te reageren op de bestuurlijke reactie van een bewindspersoon op een advies.
Delen van kennis
Ten slotte besteedt het Adviescollege veel aandacht aan het delen van ervaringen en het overdragen van kennis met betrekking tot beheersing van ICT. Op die manier wil het Adviescollege het lerend vermogen binnen de Rijksoverheid en met name binnen het CIO-stelsel stimuleren.
Reglement orde en integriteitscode
De werkwijze van het Adviescollege is vastgelegd in een Reglement van Orde en Integriteitscode.