Het Adviescollege ICT-toetsing is opgericht om met gezond verstand helder te adviseren over de grote risico’s rond IT. Maar hoe proberen de betrokkenen die risico’s te voorkomen en sneller beoogde effecten te bereiken? En waar en hoe is dat gelukt?
In deze podcastserie bevragen we mensen uit de praktijk van beleid en uitvoering over hun IT-aanpak en de dilemma’s die ze daarbij tegenkomen. En gaan we op zoek naar goede voorbeelden en de lessen om met elkaar te delen.
In deze tweede aflevering van Digitale Zaken op tafel, spreekt Sander van Amerongen (secretaris-directeur van het Adviescollege ICT-toetsing) met Ron Kolkman (CIO en Hoofdingenieur bij Rijkswaterstaat) en Arie van Deursen (hoogleraar Software Engineering aan de TU Delft en collegelid van het Adviescollege ICT-toetsing).
De haat/liefdeverhouding van Rijkswaterstaat met het Adviescollege is een van de prikkelende gespreksthema’s. Maar ook de vaststelling dat oud lang niet altijd fout is, wanneer het om goed werkende software gaat. De tafelgasten constateren eveneens dat er grenzen zitten aan standaardisatie. Ron Kolkman werpt bovendien op dat hij graag zou zien dat de functie van CIO verdwijnt, omdat in zijn ogen de digitale kant van projecten en bedrijfsvoering onderdeel moet zijn van de reguliere organisatie.
Bekijk de Podcast van aflevering 2: Bij Rijkswaterstaat blijkt oud niet altijd fout
Relevante links:
- Programma IA Sourcing – Industriele Automatisering (IA) bij Rijkswaterstaat (RwS)
- Maeslantkering – Best2DO – project over de betrouwbaarheid van besturingssystemen bij twee keringen.
- Aqualarm – monitoren van waterkwaliteit van de Rijn en de Maas door Rijkswaterstaat
Luister naar de podcast van aflevering 2 'Bij Rijkswaterstaat blijkt oud niet altijd fout' via:
Muziekcompositie en uitvoering door Marco Raaphorst.