Adri de Bruijn nieuwe voorzitter Adviescollege ICT-toetsing

Adri de Bruijn wordt met ingang van 1 januari 2025 de nieuwe voorzitter van het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT). De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Szabó van Digitalisering en Koninkrijksrelaties ingestemd met de benoeming. De Bruijn is momenteel lid van het College. Hij neemt de voorzittershamer over van huidig voorzitter Rikky van Osch.

Het Adviescollege adviseert het kabinet en de Eerste en Tweede Kamer over verbetering van de beheersing van ICT-projecten en informatiesystemen, in het bijzonder risico en slaagkans van ICT-projecten. Het Adviescollege geeft ook advies over de doeltreffendheid en doelmatigheid van het onderhoud en beheer van informatiesystemen. Aanvragers van onderzoeken zijn vooral ministeries. Het Adviescollege bestaat uit vier leden en een voorzitter. Zij worden ondersteund door een ambtelijk secretariaat.

Adri de Bruijn
Adri de Bruijn

Adri de Bruijn is momenteel ruim twee jaar collegelid bij het AcICT. Hij is ervaren in het objectief en onafhankelijk uitvoeren van onderzoek en heeft dat verdiept naar het adviseren over IT-programma’s en IT-omgevingen, met bijzondere aandacht voor grootschalige IT vernieuwings- en veranderprogramma’s. Voorheen werkte De Bruijn onder andere bij de Belastingdienst en het ministerie van Defensie. Hij was ook partner bij PwC.

Waardevol

De Bruijn is enthousiast over zijn aanstaande benoeming: “Als voorzitter in spe zie ik een prachtige kans om samen met natuurlijk het gehele college en het bureau van AcICT verder vorm te geven aan het mooie werk dat wij afleveren. Het College speelt een waardevolle rol bij het professionaliseren van overheids ICT. We zorgen ervoor dat projecten beter (gaan) lopen. Uiteindelijk levert dat meer gebruiksgemak op voor burgers en bedrijven die van die systemen gebruik maken. Tegelijkertijd kunnen onze adviezen voor een efficiëntere aanpak van ICT-projecten de Rijksoverheid veel geld besparen.”

Actueel

Ook als het gaat om doorontwikkeling van AcICT dan ziet De Bruijn genoeg thema’s die de aandacht vragen. “Er is steeds meer vraag om te denken vanuit burgerperspectief, het borgen van strategische digitale veiligheid, beheer en ontwikkeling van informatiesystemen en het werken met cloud-oplossingen. Dat zijn aandachtsgebieden die heel actueel zijn”, licht De Bruijn toe.

Waardering

Huidig voorzitter Rikky van Osch draagt in 2025 de voorzittershamer over nadat ze vijf jaar lang actief was voor het AcICT. Een jaar als toezichthouder, twee jaar als collegelid en de laatste twee jaar als voorzitter. “Die laatste vier jaar is de ontwikkeling van het AcICT heel snel gegaan”, blikt Van Osch terug. “We hebben een enorme professionaliseringsslag gemaakt en dat uit zich ook in de kwaliteit van onze adviezen. De waardering daarvoor bij onze opdrachtgevers en het parlement is evident. Iets dat ook wordt erkend door de wettelijke instelling die we dit jaar als bekrachtiging hebben gekregen. Ik ben blij dat Adri de Bruijn de voorzittershamer van mij gaat overnemen, want daarmee is de continuïteit en verdere ontwikkeling van het college fantastisch gewaarborgd.”

Risico’s en slaagkansen

Het Adviescollege ICT-toetsing oordeelt over de risico’s en de slaagkans van ICT-projecten binnen de Rijksoverheid en geeft adviezen ter verbetering. Ook toetst het de doeltreffendheid en doelmatigheid van onderhoud en beheer van informatiesystemen. Het Adviescollege bestaat uit deskundigen - uit de wetenschappelijke wereld en het bedrijfsleven - die beschikken over bestuurlijke, toezichthoudende en managementervaring met betrekking tot realisatie, inzet en beheersing van ICT-trajecten.

Wet Adviescollege ICT

Het AcICT is de opvolger van het BIT (Bureau ICT-toetsing). Dat kwam in 2015 voort uit een advies van de toenmalige Tijdelijke commissie ICT (Tweede Kamer) onder voorzitterschap van Ton Elias. In  2020 besloot het kabinet om het Adviescollege ICT-toetsing in te richten als opvolger van het BIT. In februari 2024 nam de Eerste Kamer de Wet Adviescollege ICT-toetsing aan. Deze wet regelt dat het Adviescollege ICT-toetsing (miv 1 juli 2024) een op afstand geplaatste toetsingsautoriteit is.