Jaarrapportage 2024 Adviescollege ICT-toetsing

Het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) heeft vorige week haar Jaarrapportage 2024 aangeboden aan staatssecretaris Szabó van Digitalisering en Koninkrijksrelaties. Op basis van de onderzoeken in 2024 is de belangrijkste boodschap van het Adviescollege dat de overheid op het gebied van ICT sneller moet leren, zodat op tijd kan worden bijgestuurd. Dat begint bij de politieke top. Het kabinet moet meer oog hebben voor de impact van digitale ontwikkelingen en de staatssecretaris voor Digitalisering de bevoegdheid geven om op departement overstijgende vraagstukken effectief te coördineren.

Urgentie neemt toe

Het Adviescollege ziet dat de urgentie van digitale vraagstukken verder toeneemt. Geopolitieke ontwikkelingen vereisen versterkte aandacht voor digitale autonomie en weerbaarheid. Ook technologische ontwikkelingen, waaronder de verantwoorde inzet van AI, roepen nieuwe vragen op. Het centraal stellen van de burger bij de inrichting van digitale voorzieningen is daarnaast urgenter dan ooit. Mede door de nasleep van de toeslagenaffaire is het vertrouwen in de overheid afgenomen. Een goede uitvoering (en digitale ondersteuning) van overheidsprocessen die aan de verwachtingen van burgers voldoen, is dan ook essentieel om dat vertrouwen weer te laten toenemen.

Uniek

Tegen de achtergrond van deze ontwikkelingen werd op 1 juli 2024 de Wet Adviescollege ICT-toetsing van kracht, waarmee AcICT een wettelijke en permanente status kregen. Dat is uniek: er is geen ander land waar een onafhankelijk adviesorgaan direct aan bewindspersonen en het parlement adviseert over de beheersing van ICT-projecten en andere digitale zaken van de overheid. Het laat zien dat het parlement grote waarde hecht aan juiste, rechtvaardige en doelmatige inzet van ICT in het overheidshandelen en dat het ze ernst is om daar beter in te worden.