Advies Vernieuwing ICT (CIZ)

Samenvatting advies

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) heeft tot taak om te onderzoeken of burgers recht hebben op zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Het bepaalt ook of niet-vrijwillige opname nodig is vanuit de Wet zorg en dwang (Wzd) en het adviseert de Sociale Verzekeringsbank over dubbele kinderbijslag bij kinderen die intensieve zorg nodig hebben.

Het Adviescollege ICT-toetsing heeft op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzoek gedaan naar het programma Vernieuwing ICT van het CIZ. Dit programma heeft tot doel de continuïteit van de ICT te borgen (omdat bestaande ICT-contracten aflopen). Ook wil het CIZ een basis leggen voor doorontwikkeling van het ICT-landschap, aansluitend bij de ambities van het CIZ (zoals datagericht werken).
Centraal in het vernieuwingsprogramma staat het vervangen van het kernsysteem Portero (dat is gebaseerd op het Cordys ontwikkelplatform), door een nieuw kernsysteem, Apoyo (op basis van het ontwikkelplatform Pega).

Het Adviescollege vindt het positief dat het CIZ het aflopen van de oude ICT-contracten heeft aangegrepen om het bestaande ICT-landschap onder de loep te nemen. Na een moeizame start is in 2023 besloten tot een hernieuwde aanpak. Het Adviescollege verwacht echter dat de huidige scope en aanpak van het programma eerder een verslechtering, dan verbetering van de continuïteit en toekomstbasis betekent:

  1. Met huidige sturing van project Apoyo gaat het CIZ de doelen niet halen. Het CIZ heeft met de huidige sturing onvoldoende grip waardoor het project aanzienlijk uitloopt en wij de kans groot achten dat het nog verder uit zal lopen.
  2. Huidige inzet Pega leidt niet tot juiste oplossing. Het wringt bij de inzet van standaardcomponenten voor niet-standaard werkprocessen, bij dataontsluiting en datamigratie.
  3. Het in één keer vervangen van Portero is onnodig risicovol. Het systeem is nog voldoende onderhoudbaar en stabiel om stapsgewijs te werk te gaan.

Het AcICT adviseert het CIZ de aanpak aan te passen, zodat deze beter aansluit op de beoogde doelen, beter behapbaar is voor het CIZ en minder grote risico’s heeft:

  1. Herdefinieer aanpak naar stapsgewijze vervanging.
  2. Neem de regie stevig in eigen handen.
  3. Vervang als eerste stap Cordys door Pega.
  4. Onderzoek binnen de bestaande financiële en juridische kaders welke vervolgstappen het meest geëigend zijn.

Lees de reactie van de minister op het advies Vernieuwing ICT CIZ.