Advies Uitrol intelligente wegkantstations (iWKS)

Samenvatting advies

Op een groot deel van het Nederlandse hoofdwegennet gebruikt Rijkswaterstaat (RWS) verkeerssignalering. Die signalering heeft een belangrijke veiligheidsfunctie en zorgt voor betere doorstroming van het verkeer. De signalering bestaat uit de centrale ICT-systemen voor de verkeerscentrales en de systemen langs de kant van de weg, waaronder de zogenoemde wegkantstations.

Het Adviescollege ICT-toetsing heeft op verzoek van het ministerie van IenW onderzoek gedaan naar het programma uitrol van de intelligente wegkantstations (iWKS). Met iWKS wil RWS de bestaande wegkantstations vervangen om zo de continuïteit van de verkeerssignalering op het hoofdwegennet ook voor de toekomst zeker te stellen.

Het Adviescollege vindt het positief dat RWS met iWKS een eigen oplossing heeft ontwikkeld om de afhankelijkheid van leveranciers te verminderen. De uitrol van iWKS zit echter in zwaar weer, waardoor de continuïteit van verkeerssignalering op termijn in gevaar dreigt te komen. Er zijn forse tegenvallers op het gebied van kosten, kwaliteit en uitrolsnelheid van de oplossing. Dat komt omdat RWS drie noodzakelijke voorwaarden voor grootschalige uitrol onvoldoende heeft ingevuld:

  • Dekking voor financieel gat niet in zicht. Het oorspronkelijke budget van 250 miljoen euro is veel te laag. Er dreigt een financieel gat van minimaal een half miljard euro.
  • De volwassenheid van de iWKS-oplossing blijft achter. De iWKS-oplossing heeft nog tekortkomingen, die de grootschalige uitrol onnodig belemmeren. Zowel op technisch als organisatorisch vlak.
  • De uitrol is onnodig complex georganiseerd. Daardoor duurt het lang voordat er daadwerkelijk iWKS’en worden geplaatst en nemen de kosten toe.

Gezien het belang van de continuïteit van verkeerssignalering adviseert het Adviescollege om door te gaan met iWKS en daarbij drie noodzakelijke voorwaarden in te vullen. Waarna de uitrol van iWKS op stoom kan komen:

  1. Bepaal een gerichte uitrolstrategie, inclusief financieel kader
  2. Verbeter de iWKS-oplossing
  3. Stroomlijn de operationele uitrol

Lees de reactie van de minister op het advies Uitrol intelligente wegkantstations (iWKS).