Advies Beter Samen Werken

Samenvatting advies

Ministeries gebruiken eigen systemen om informatie te registreren en te archiveren. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de huidige systemen niet gebruiksvriendelijk zijn ingericht. Geordende vastlegging vindt pas laat plaats, interdepartementaal samenwerken is lastig, en bewaren en vernietigen van informatie gebeurt nog onvoldoende gecontroleerd. Daardoor is er kritiek op de transparantie van het Rijk en lukt het vaak niet om informatieverzoeken van burgers binnen de wettelijke termijnen af te ronden.

Het Adviescollege ICT-toetsing heeft op verzoek van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) onderzoek gedaan naar het programma ‘Beter Samen Werken’ (BSW). In dit programma werken vier ministeries – Financiën, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en BZK – samen aan het verbeteren van de informatiehuishouding (IHH) door het vernieuwen van de ICT-ondersteuning. Rijksbreed is afgesproken dat andere departementen de gerealiseerde oplossing van deze zogenoemde ‘kopgroepdepartementen’ later kunnen overnemen.

Het onderzoek van het Adviescollege heeft geleid tot de volgende conclusies:

  • Het Adviescollege ondersteunt de rijksbrede ambitie, maar programma BSW gaat die ambitie niet realiseren omdat de basis ervoor ontbreekt.
  • Voor de vier kopgroepdepartementen is het onzeker of BSW tot een werkbare oplossing gaat leiden: de voorgestelde oplossingsrichting kent nog grote onzekerheden en de aanpak is op onderdelen risicovol.

Het Adviescollege adviseert dan ook de minister van BZK, als stelselverantwoordelijke, om in te zetten op stapsgewijze convergentie naar rijksbrede IHH-dienstverlening en daarvoor eerst een stevige basis te leggen door:

  • Rijksbrede besturing in te richten die zorgt dat partijen hun verantwoordelijkheid kunnen nemen en
  • de rijksbrede ambitie verder te concretiseren.

De vier kopgroepdepartementen adviseert het Adviescollege om:

  • Eerst de gekozen oplossingsrichting te valideren alvorens de aanbesteding te starten en
  • direct te starten met het realiseren van concrete verbeteringen binnen de huidige omgeving.

Lees de reactie van de minister op het advies Beter Samen Werken.